top of page
Fodervärd

Har du tankar på att bli fodervärd?

Det är viktigt att kattantalet hemma hos oss hålls på en rimlig nivå för att hinna med och katterna ska må så bra som möjligt och trivas. Som uppfödare behöver vi därav ibland kunna placera ut katter hos vad som kallas för "fodervärd".

Som fodervärd sköter du om en katt såsom om det vore din egna, men vi som uppfödare har kvar möjligheten att avla på katten om vi så önskar. Som fodervärd betalar du oftast ingen köpesumma men ibland en del av köpesumman för katten, vilket vi kommer överens om beroende på hur katten är tänkt att användas i avel.

Katten ägs juridiskt av oss men bor hos er, och ni står för alla de vanliga kostnaderna man har som kattägare, t.ex. mat, vaccinationer, kattsand, matskålar, klös- och klätterträd och veterinärvårds försäkring. Vi står dock för livförsäkringen och alla tillkomna kostnader som uppstått pga avel.

 

  • Fodervärd till en hona
    Att vara fodervärd till en hona från oss innebär att ni blir fodervärd till en katt som bor hos er som en del av er familj vilket innebär att även kullarna kommer att födas hemma hos er. Det blir en hel del ansvar i samband med förlossning/vakande inför förlossning och första dagarna efteråt. Men det bästa är att det är en fantastisk upplevelse att följa dessa små i deras utveckling under livets första 13-14 veckor! Vi är självklart mycket engagerad i kullen själva, är med vid förlossning om det är möjligt och hälsar på dem med jämna mellanrum under deras uppväxt. Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med en hel del besökare av eventuella kattungeköpare då den tiden är inne. När honan fått sina kullar eller vi beslutar att inte avla något på henne, så övergår ägarskapet av katten till er.
     

  • Fodervärd till en hane
    Att vara fodervärd till en hane från oss innebär att katten bor hos er och ser ert hem som hans egna kungarike. De innebär att om han skall para med damer så behöver vi åka till er med damerna för att han skall känna sig trygg och säker på sin sak. En parning tar oftast ca 2-4 dagar, under denna tid behöver honan att bo hos er. Något man får räkna med är att katter kan para under dygnets alla timmar och ibland vara rejält högljudda. När hanen och honan verkar nöjda så flyttar honan åter till sitt hem och hanen får ladda sina batterier till nästa bravad. När hanen har ynglat av sig nog eller om vi beslutar att inte avla något på honom, så övergår ägarskapet till er.


Urvalet av fodervärdar är vi noga med så det är väldigt viktigt för oss att personkemin stämmer och att vi har samma värderingar vad gäller katthållning och förhållningssätt till djuren.

Precis som när du köper en egen katt så är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte om att vem som står som ägare - den kommer att se dig som sin husse eller matte. Ta inte en foderkatt "på prov" eller för att få en "billigare" katt, utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än vid ett kattköp. Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse.

En avelskatt har ett högt värde i pengar i vår avel, detta kommer du att på olika sätt få arbeta av. Det är så viktigt att du förstår att det inte är en gratiskatt! Om du inte är säker att detta är något som du verkligen vill och kan ställa upp på, med all den tid det kommer att ta, och allt jobb det innebär (efter det att vi har gått igenom avtalet ordentligt). Då är vårt råd att du låter bli. Bra kommunikation/samarbete med varandra är en förutsättning för att detta skall lyckas. Och framför allt att katten har det bästa tänkbara hemmet!

Du behöver absolut inte ha någon erfarenhet av avel eller utställning men nyfikenheten finns där och viljan att lära sig, kanske planer på att själv bli uppfödare en dag. Du får i och med fodervärdskapet en möjlighet att känna på vad kattuppfödning innebär på gott och ont med stöd av oss som uppfödare. På detta vis får du möjlighet till detta samtidigt som allt som rör aveln sköts av en kunnig uppfödare som också finns till hands och är ansvarig hela vägen


Vem vill vi ha som fodervärd?
- Du som är ärlig, klok, älskar katter, tar ansvar, alltid kommer att sätta kattens bästa främst.
- Du som har tid och tålamod.
- Du som har fastnat för just Maine Coon.
- Du som personkemin stämmer med.
- Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp kull.
- Du som inte har några andra fertila katter hemma.
- Du som kan garantera att katterna endast vistas inomhus/rastgård/balkong och respekterar och följer vårt kontrakt.

Är du/ni intresserade och tror att du/ni passar som foderfamilj eller har frågor, hör av er och berätta mer om er själva.

images.png
bottom of page