top of page
id logo small2.jpg

Måste ens hund eller katt verkligen va id-märkta?

Ja, de måste vara det enligt lag!
Sedan 1 januari 2001 har det varit ett lagkrav att alla hundar ska vara id-märkta. Och från och med den 3 juli 2011 ska ID-märkning göras med ett godkänt mikrochips/id-chip. From 1 januari 2023 så är de även lagkrav på att alla katter födda efter 2008 skall vara id märkta!

Hur går id-märkning till?

Vi kan komma hem till dig där ditt djur känner sig trygg. Vi hjälps åt att distrahera ditt djur med lite godis och annat medans vi för in ett mikrochip i storleken av ett riskorn under huden ovan skulderbladen/vid nacken. Djuret behöver inte sövas och det känns inte mer än en vanlig vaccination, många gånger så märker djuret inte av att det har hänt.

Varje microchip har ett unikt ID nummer som går att läsa av med chipläsare. Sådana läsare finns och används t ex hos veterinärmottagningar, polisen och på djurhem. Mikrochip är en mycket pålitlig form av märkning, den kräver inget batteri och klarar av tusentals läsningar så att chippet ska hålla livet ut.  

 ​

Registrering

En id-märkning utan registrering är inte till mycket hjälp ifall djuret kommer bort. I och med att djuret blir chipmärkt blir den inte automatiskt registrerad i något av våra nationella eller europeiska register. Dock kan vi lotsa er genom denna djungel och säkerställa att de registreras på rätt ställe. 

Vilka djurarter kan ID-märkas hos oss?

Vi ID-märker katt, hund, kanin och iller.

Vad kostar det?

400kr/djur + milersättning från Örnsköldsviks centrum.

Vilka dagar och tider kan vi hjälpa till?

Vi kan de flesta helger och vardagskvällar, dock har vi "vanliga jobb" under dagtid så då kan vi inte. Kontakta oss via vårt kontakt formulär så återkommer vi så fort vi kan med förslag på dag och tid.

Övrigt

Det finns även andra fördelar med chipmärkning, numera finns djurluckor och foderautomater som läser av djurets chip. På detta sätt kan man tex övervaka så rätt djur kan gå in och ut genom luckor och att rätt djur äter bara dennes egne mat.

ID märkt
ID-märkning av Hund, katt, kanin & iller

FAQ

Myter

"Min katt behöver ingen id-märkning eftersom det är en innekatt."
 

Det är tyvärr en vanlig missuppfattning att man inte behöver id-märka innekatter. Det är dessvärre rätt vanligt att innekatter kommer ut av misstag. De kan trilla ut genom ett fönster som lämnats öppet lite för mycket, de tar sig ur transportburen när man åker till/från veterinären/sommarstugan/ djurvakten eller de sliter sig vid koppelpromenader. Katter som inte är vana vid att vara utomhus drabbas ofta av panik, springer sin väg och hittar sedan inte tillbaka hem igen. Innekatter är också dåligt rustade för att klara det tuffa livet utomhus.

Myter

"Min djur är van att vara ute. Han hittar alltid hem."

 

Även vana djur kan komma vilse eller råka ut för en olycka. Ett djur som blir skrämt, t ex om den blir jagad av en hund eller annan katt, kan springa långt utanför sitt vanliga revir och sedan ha svårt att hitta hem. Katter är nyfikna och gillar att utforska skrymslen och vrår och kan därför lätt bli instängda t ex i förråd eller soprum. De kan också kliva in i en bli och åka med långt ifrån hemorten innan de upptäcks. Djur som vistas ute kan också bli "omhändertagna" av människors som vill väl och tror att det är ett hemlöst djur. Om djuret befinner sig på en tillfällig adress, t ex hos en djurvakt under tiden som husse och matte är på semester, så är risken extra stor att djuret kommer bort eftersom den inte är lika bekant med omgivningen som hemma.

Myter

"Jag känner väl igen min egna djur och mitt djur känner igen mig"
 

Djur som varit borta under en längre tid kan förändras mycket till utseendet. Pälsen kan bli blekt och/eller tovig. Djuret blir ofta mager och den kan förfrysa öronen. Det är heller inte alltid lätt att komma ihåg särskilda kännetecken när det gått en tid om man inte har bra fotografier. Ett djur som varit hemifrån kan också bli skygg, även gentemot sin ägare. Detta går snabbt över när djuret väl kommit in i värmen igen men det kan göra det svårt att säkerställa att det verkligen är ens egna djur.

bottom of page