top of page
NLPlogga.gif


Bjurholmshöns
 

Historik
Bjurholmshöns är en nyligen upptäckt svensk lantras. En man besökte en tant uppe i Bjurholm, Umeå, 2011 och frågade vad för sorts hönor hon hade och hon svarade att det var hönor hon fått av sin farfar när hon var runt 14 år, nu var hon runt 90 år, alltså en liten rest från de förr allmänt förekommande lantrashönsen i Västerbotten. Inga andra hönor har kommit in i flocken. Senare hittade man en till flock utanför Bjurholm, tanten hade sålt en flock vidare på 50-talet och även här har de ej blandat in något annat. De individer som blev tillvaratagna var svarta eller nästan helt svarta, kvinnan föredrog de mörka djuren eftersom hon ansåg att de blev mindre utsatt för rovdjur. Därav  är Bjurholmshönan idag en av våra mest utrotningshotade lantraser och en ras vi verkligen vill bidra till att bevara. Läs gärna mer om rasen historia här "Bjurholmshönsen.pdf"
 

bjurold.PNG

Deras dagliga liv

Våra höns är frigående för att främja deras naturliga egenskaper. Dessutom bidrar det till att de får i sig en varierad kost på ett naturligt sätt och det är väldigt trevligt att ha dem sprättande på gården. Vi utfodrar våra höns med mager mat, det innebär helsäd (korn vete havre) och ger alltså inget färdigfoder eller värpkoncentrat. De mår absolut bäst på denna kost, färdigfoder för höns blir helt enkelt för kraftigt för dem. Vi manipulerar inte heller med ljus eller värme, utan låter djuren få ha sin naturliga cykel. Bjurholmshönsen är en mycket tålig hönsras, de klara upp mot -20 grader men såklart behöver deras hönshus vara torrt och dragfritt. 

Våra bjurisar har stor ruvlust och har helt fantastiska moderegenskper. 

Bjurholmsmamma.jpg
Bjurismamma2.jpg

Kännetecken

Hönsen är medelstora lantrashöns. Benen är något under medellängd. Fjäderdräkten är slät. Kroppsfjädrarnas dundel är relativt stor och bidunet väl utvecklat. Det tyder på lång anpassning till kallt klimat. Benen är oftast släta men några höns i ursprungsbesättningen har svag benbefjädring. Benfärgen är varierande, oftast svart eller blågrå. Öronskivornas färg varierar från vitt till rött. Kamformen är enkel. Hönorna har relativt små kammar, tupparna medelstora. Vikt höna ca 1,5 kg, tupp ca 2 kg. Deras ägg väger ca 45-50 gram och är ljust rosa-vita.
 

De tillvaratagna "orginalhönsen" var helt eller övervägande svarta eftersom ägaren föredrog dessa, då hon ansåg att de var mindre utsatta för rovdjur. Idag finns en del vildfärgade eller svarta med inslag av guld i kragen. Vetefärg och blått förekommer, liksom en variant där hönsen blir nästan vita med svart/mörkt inslag i krage och stjärt samt teckning på en del kroppsfjädrar. 

 

Vi själva har mycket svart men även andra färger. Vi har tänkt spara de mörkare tupparna i större omfattning, så på ett sätt ska vi försöka styra mot mörkare djur. Eftersom de ljusa färgerna är dominanta så kan de mörka färgerna till slut försvinner om man inte aktivt väljer att motverka detta. Men främst ska man gå efter hur hönan beter sig, klarar kyla och att de har fin kroppsbyggnad. Helt enkelt så ska man se till att bevara bjurholmarna som den tåliga ras den är och har varit.


Våra bjurholmshöns är snälla, lugna och lätta att hantera. Sociala och pratar mycket :)

Intresserad av att köpa?

Vi säljer kycklingar som är äldre än 8 veckor och könssorterade, skicka gärna ett meddelade på Facebook. Vår sida heter Northern Lights Poultry :)

Bjurisgänget.jpeg
bottom of page